Portrett av en metallsøker, Tor-Ketil Krokmyrdal

Tekst Per Sibe

På forrige helgs foreningstur med Norges Metallsøkerforening,  til Nes i Hedmark, fikk jeg øye på en flittig kar nede på jordet. Ivrig med søkern og med en liten gutt på slep, som virket like ivrig, var jeg bare helt nødt til å finne ut hvem dette var. Og da jeg så at de hadde tatt seg en liten pause i vårsolen passet jeg på å ta kontakt for et lite intervju.

Tor-Ketil og sønn. (foto: Per Sibe)

Joda, dette var helt klart dagens deltager med den lengste reiseveien. Tor-Ketil Krokmyrdal hadde tatt med seg familien og reist i 22 timer for å være med på et av NMF’s  vakreste eventyr.  Helt fra Sortland i Vesterålen hadde han reist. Og med snø og tele hjemme i nord, var det å delta her verd all kjøringen, ifølge Tor-Ketil

Tor-Ketil, fortell litt om bakgrunnen for at du driver med metallsøking.

Jeg har vært historieinteressert hele livet og i fjor fikk jeg endelig tid til å kjøpe meg en metallsøker. Så det er min andre sesong.

Og så meldte du deg inn i Norges Metallsøkerforening?

Ja, det gjorde jeg med en gang jeg hadde kjøpt metallsøkeren.

Hvorfor synes du det er viktig å være medlem av Norges Metallsøkerforening ?

Det er viktig for å få inn alt av lover og regler, og få hjelp til identifisering av funn man ikke finner ut av selv hva er.  Det er utrolig mye kloke og fine mennesker i denne foreningen som hjelper deg med en gang.

Morsomste opplevelsen (funnet) du har hatt med metallsøker?

Det må vel være et pilgrimsmerke  fra Rocamadour i Frankrike. Dette fant jeg her på Sortland og er det første som er funnet fra Rocamadour her i Nord Norge. Det er også bare det andre som er funnet  i Norge totalt. Det andre ble funnet på Sundmøre. Av den grunn vakte dette funnet mye oppmerksomhet fra både fagmiljøene her i landet, men også fra utlandet.  Har blant annet fått henvendelser fra et universitet i Nederland om dette funnet. Veldig sjeldent med funn av pilgrimsmerker i nord Norge.

Pilgrimsmerke fra Rocamadour i Frankrike (foto: Tor-Ketil Krokmyrdal)

Disse funnene har vel skapt godt samarbeide med arkeologene i ditt nærområde?

Vel Fylkesarkeologen ble litt skeptisk for jeg begynte å få så mange funn, som jeg selvfølgelig leverte inn. Blant annet en brosje fra merovingertid med runer på og en ringspenne. Så disse tingene sammen med en del andre funn, gjorde han litt skeptisk. Men arkeologene ved Universitetet i Tromsø ble kjempeglade og  helt ville over funnene.

Brosje fra merovingertid (foto: Tor-Ketil Krokmyrdal)

Hva slags søker bruker du ?

Jeg kjøpte meg først en Minelab x-terra 705, og etter hvert ble det en XP-Deus som jeg bruker her i dag. Er veldig fornøyd med begge så de brukes om hverandre.

Far og sønn like ivrige. (foto: Per Sibe)

Og ved dette tidspunktet i intervjuet forsto jeg at Tor-Ketil var interessert i å komme igang med søkinga igjen. Jeg takket for samtalen og ønsket han og familien en god tur tilbake til Vesterålen.

Og dermed forsvant Tor-Ketil og sønnen ut over jordene igjen. Nye funn skulle opp.

Comments are closed.