Portrett av en metallsøker, Harald Kjelstad

Tekst: Per Sibe

Har en stund tenkt på å lage noen portrettintervjuer med kjente og ukjente metallsøkerpiloter over det ganske land. Og når allikevel Norges Metallsøkerforenings ferskeste styremedlem, Harald Kjelstad, er innom redaksjonen for å drikke opp kaffen vår, kan vi jo starte med han.

Harald er utdannet innen media og jobber som lærer på en ungdomsskole i Ski. Og med den bakgrunnen passet det veldig bra  at han overtok sekretærrollen på NMF sitt årsmøte som ble holdt tidlig i mars.

Harald slukker tørsten på Re
(foto: Per Sibe)

Harald, fortell litt om bakgrunnen for at du driver med metallsøking.

Grunnen til at jeg begynte var at jeg syntes det var interessant å høre på deg (Per) når du fortalte fra dine spennende turer og funn, for en del år siden.  Som guttunge syntes jeg det virket spennende med metallsøking. Tenk at du kunne finne så mye rart som ligger gjemt under bakken. Når jeg så i voksen alder ble kjent med en entusiastisk  mann i sin beste alder som drev med denne hobbyen, gikk det opp for meg at dette ikke bare var en ting barn drev med.

Ble med på et par turer, og dermed var jeg bitt. Møtte masse hyggelig medlemmer fra Norges Metallsøkerforening som både lånte meg både metallsøker og delte villig av sine kunnskaper. Tok ikke så lang tid før jeg kjøpte meg egen søker og meldte meg inn i foreningen.

Hva ønsker du helst å finne?

I begynnelsen var det helt klart mynter og smykker. Særlig eldre mynter. Men etter hvert  som jeg har blitt kjent med foreningens medlemmer, har interessen for historie og da spesielt lokalhistorie blitt den dominerende delen av hobbyen.

Morsomste opplevelsen du har hatt med metallsøker?

Turen med deg til Vestlandet i vinter for å lete etter blindgjengere fra krigen var jo en fantastisk fin tur. Men den var vel kanskje mer spennende enn morsom. Så det morsomste jeg har opplevd må vel være de dagene jeg fikk være med på Re prosjektet i fjor høst. Veldig lærerikt, sosialt og ikke minst få være en del av gjengen som er med og avdekker vår felles historie. Eller må jeg vel si at de morsomste opplevelsene hører fremtiden til.

Hvilket metallsøkerutstyr bruker du?

Jeg er vel ikke den største gadgetfreaken og nøyer meg foreløpig med en Fisher F70, som jeg er meget godt fornøyd med.  Videre er jeg oppsatt med en god Leshespade som er en drøm å grave med i vanskelig terreng. Verktøybelte fra byggvarehuset gjør nytten som oppbevaring av utstyr, funn og søppel i felt. På ønskelisten står det en Garret pro probe og planen er å få kjøpt en slik før sesongen drar til for fullt.

Hvorfor synes du det er viktig å være medlem av Norges Metallsøkerforening ?

Det der flere grunner til det. Den viktigste grunnen er det arbeidet metallsøkerforeningen gjør i forhold til myndigheter og lovverk. Ønskedrømmen må jo være at arkeologer og seriøse metallsøkere kan arbeide side om side for å redde vår felles kulturarv. Her gjør allerede NMF en kjempejobb og jeg liker også at de hele tiden har fokus på at lovverket skal følges. Andre grunner til at jeg synes det er en bra ting å være medlem i NMF er det sosiale og foreningsturer til historisk spennende steder.

I foreningen lar jeg meg stadig imponere over medlemmenes kunnskap og ikke minst viljen til å dele denne med andre, både når vi treffe og ikke minst på forumet vårt. Hver første torsdag i måneden samles vi til foreningsmøter hvor det ofte kommer eksterne foredragsholdere fra fagmiljøer.

Hva er dine ønsker for 2012-sesongen?

Forurensing fører dessverre til at ting i bakken forvitrer altfor fort og jeg håper at NMF får mange anledninger i år til å være med på å avdekke og redde disse. Det haster.
Ellers håper jeg på mange fine turer og funn.

Og med det var redaksjonens kanne med kaffe tømt av Harald. Og som den travle mannen han er ble det ikke tid for flere spørsmål. Med et ønske om en god påske til alle NMFere forsvant Harald ned trappen og ut i trafikkaoset.

Harald Kjelstad er en artig kar (foto: Per Sibe)
Comments are closed.